
Fängelse för grovt narkotikabrott
Idag föll domen i det omfattande amfetaminmålet på Gotland. En man och en kvinna döms för grovt narkotikabrott. De båda döms till fängelse i fyra och ett halvt år, respektive fyra år. Mannen och kvinnan var spindlar i nätet med ett 30-tal inblandade, varav flera kan komma att åtalas senare.
Mannen (58 år) och kvinnan (39 år) har införskaffat amfetamin på fastlandet för att sedan sälja det vidare på Gotland. Sammanlagt handlar det om cirka tre kilo amfetamin som sålts för 300 kronor grammet.
Dessutom dömdes i dag tio personer för narkotikabrott och andra mindre brott i samma mål. Flertalet av dessa personer har varit kunder till de två huvudåtalade. De personerna dömdes till påföljder från dagsböter till fyra månaders fängelse.
Bakgrunden
Det var för knappt två veckor sedan som slutförhandlingarna hölls i den stora narkotikarättegången vid Gotlands tingsrätt. Åklagaren yrkade då på fyra till fem års fängelse för dom huvudansvariga som åtalades för grovt narkotikabrott.
Genom bland annat omfattande telefonavlyssning har polisen kunnat nysta i den omfattande amfetaminhärvan där den huvudåtalade kvinnan stoppades efter en inköpsresa till fastlandet. Polisen hittade då gömt amfetamin, bland annat i kvinnas bh och hemma hos den huvudåtalade mannen från södra Gotland.
De båda åtalades för grovt narkotikabrott eftersom de rör sig om så stora mängder narkotika och eftersom de båda misstänks för att ha sålt amfetaminet vidare till andra personer på Gotland. De båda misstänkta är själva missbrukare, men mannen ansågs vara den som haft ansvaret för försäljningen och fått pengarna, enligt åklagaren.
Under slutförhandlingarna erkände den huvudmisstänkta kvinnan det mesta, att hon gjort resor till Stockholm för att köpa amfetamin åt den huvudmisstänkte mannen som sades vara den som fått pengarna för försäljningen på Gotland. Mannen i sin tur nekade till att han har gett henne uppdraget. Mannen menade också att han bara sålt narkotika till sina vänner, inte för att tjäna pengar.
Kvinnans försvarsadvokat betonade efter slutförhandlingarna att tingsrätten bör ta hänsyn till att kvinnans berättelse om hela narkotikaförsäljningen bidragit till utredningen och rättegången.
Mannens försvarsadvokat hänvisade till mannens eget missbruk och att denne därför borde ha vård istället för att sättas i fängelse. Försvarsadvokaten kritiserar också hur polisförhören gjorts, ibland utan försvarsadvokat. Det skulle enligt honom kunna bidra till lägre bevisvärde.