Svenskt klartecken till Greklandslån

0:57 min

Sverige bör säga ja till att Grekland ska få nödlån ur EFSM-fonden som Sverige varit med och finansierat. Det tycker finansminister Magdalena Andersson och ändrar därmed ståndpunkt från tidigare i veckan.

– Från början så hade vi behövt riskera svenska skattebetalares pengar i det här. Vi protesterade och nu har EU-kommissionen och euroländer gett garantier att svenska skattebetalares pengar inte riskeras, säger Magdalena Andersson.

Du skriver i en debattartikel i dag att Sverige har hamnat i ett b-lag i och med eurosamarbetet. Om du nu vill att Sverige ska komma med i a-laget bör man inte då även vara med och dela på riskerna?

– Nu handlar det om stöd mellan euroländer och då tycker jag det stödet också ska ske mellan euroländer. Sen kan vi stödja Grekland på andra sätt, till exempel genom teknikassistent när det gäller skattebörd och skatteadministration.

Kan man ha inflytande utan att det har något pris?

– Jag tycker det är viktigt att det finns möjligheter för att EU-länder att vara med och diskutera frågor som berör alla länder. När vi diskuterar EU-budgeten är det viktigt att alla länder är med vid bordet, säger Andersson.

I EU-nämnden i dag ställde sig samtliga partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet bakom förslaget.