Brösarp

SM i Grässlalom - en sport för alla

4:11 min

SM i grässlalom pågår under fredagen i Brösarp. 

Men är slalom verkligen en sport som ska utövas när det inte finns någon snö?


– Det var vad Sveriges första OS-medaljör i alpint sa också. Han körde förbi här på 70-talet och min gammelmorfar stannade den här Stig Sollander och sa att han hittat den bästa tävlingsbacken i Brösarp i Skåne. Det behövs inte snö för att man ska kunna åka bra slalom och nu tycker jag att vi har motbevisat det. Det räcker med en backe, säger Fabian Rimfors, arrangör till SM-tävlingen. 

Det är inte bara det faktumet att en vintersport genomförs på gräs som särskiljer fredagens tävling från andra SM-tävlingar. Under dagen i Brösarp kan nämligen alla vara med och tävla. Barn från 8 år och obegränsad ålder uppåt, både killar och tjejer. 

– Alla tävlar mot varandra. Jag har inte koll på efter anmälningarna, men den yngsta var igår nio år och den äldsta strax under 60 år, säger Fabian Rimfors. 

En av de som var med och tävlade i Börsarp var Tomelillapolitikern Maria Mickelåker och inför henns första lopp var hon väldigt nervös. 

– Det är väldigt många som ramlat på rumpan så jag blir i alla fall inte ensam om det. Jag hoppas man får lite tid att testa skidorna innan för jag har aldrig åkt med grässkidor tidigare. 

Hur tror du det går?

– Jag är nöjd om jag tar mig ner. Haha!