Kärlek och storpolitik i "Besked från Berlin"

1:52 min

"Besked från Berlin" heter en ny roman av holländaren Otto de Kat. Beskedet ifråga gäller Operation Barbarossa, tyskarnas anfall på Sovjetunionen under andra världskriget och den som skulle kunna ge besked till de allierade om detta planerade anfall är Emma Bielenberg holländska som nu är gift med en antinazist inom den tyska utrikesförvaltningen.

Det är en nätt liten bok det här, 200 sidor lång. Och ändå rymmer den tre, nej egentligen fyra eller till och med fem kärleksrelationer, lägg till storpolitik under andra världskriget och detaljerade miljöbeskrivningar från Berlin, London och Genève.

Vemod är ett ord som kommer för mig, vemod som även innehåller lite panik som lurar i bröstkorgen. Vemod över en svunnen fredstid, över förlorade kärlekar, splittrade familjer och framtidsplaner som omöjliggjorts. Här finns också ett problem, vemodet ligger nära sentimentaliteten, och Otto de Kat har ett lätt sentimentalt språk. Det är som om min läsning ackompanjeras av en just vemodig, lätt sorgsen fiolspelare på en uteservering vid Genèvesjön, när "höstens målarmästare strukit lite rött i sommarens grönska och en sval vind får oss att lägga en sjal över våra axlar". Ungefär så.

Eller om ni tänker er en TV-serie med alltför mycket omsorg nedlagd på de vackra kläderna och miljöerna. Ni ser den i och för sig fina historien, men störs av att ständigt påminnas om hur den berättas. För Otto de Kat har en historia: om stelnad kärlek mellan mogna femtioplussare, om spirande kärlek i ungdomen och en beskrivning av en värld, på väg att förgöra sig själv.

Besked från Berlin är också en hälsosam påminnelse om att allt inte är svart och vitt. Även inom det nazistiska utrikesdepartementet fanns antinazister som inte kunde lämna, vare sig sin tjänst eller sitt land, med mindre än att familjen skulle fängslas eller dödas.

Så, bortsett från den där sentimentala fiolen som gnisslar lite i mitt öra så läser jag "Besked från Berlin", intresserad från början till slut.