Nu har länets nyanlända fått sina busskort

1:28 min

Alla asylsökande i Kalmar län har fått lättare att ta sig mellan sitt asylboende och orterna i länet efter att ha fått varsitt busskort.

Beslutet om busskort till totalt 3 500 asylsökande i länet togs i mars och har nu införts till nyanlända i hela länet.

På Helgesbos asylboende i Kalmar kommun bor i dag 94 nyanlända. Lokalerna, som tidigare var Naturbruksgymnasiets i Helgebos internat, ligger avsides på landet ungefär nio kilometer ifrån Ålem.

De asylsökande här är beroende av kollektivtrafiken.

En som uppskattar att resa runt nu när han har råd med det är Mohamad Fattal från Syrien som bor på Helgesbos asylboende i närheten av Ålem:

– Jag tycker att busskortet gör så att jag kan åka till fler platser i Kalmar. Det kostade mycket pengar förut men nu kan vi åka vart vi vill, säger han.

Det är Migrationsverket, Landstinget och Kalmar länstrafik, KLT, som tillsammans har slutit avtalet om busskorten och Migrationsverket står för kostnaden på 500 000 kronor i månaden.

I september ska avtalet utvärderas och eventuellt förlängas.

För de asylsökande som bara har knappt 700 kronor i månaden att leva på kan det innebära en minskad isolering.

Ahmad Idris, palestinier från Syrien som också bor i Helgesbo åker till Öland och praktiserar:

– Jag använder det varje vardag för jag arbetar på Öland. Det är en bra idé att man delar ut busskort, säger han.

Mohamad Fattal, som varit här i tio månader nu, säger att han ofta blev kvar på asylboendet förr under långa perioder men att han nu kan åka och hälsa på sina vänner.

– Ibland var vi här i två eller tre veckor utan att åka någonstans men nu kan vi göra det på grund av busskorten. Jag har vänner men utan busskort kan jag inte hälsa på dem därför att det skulle bli för dyrt.