Kina utvisar nio utländska turister

1:21 min

I Kina utvisas nu nio utländska turister, som greps förra helgen för att ha tittat på en film om Djingis Khan. En terrorvideo, enligt lokala myndigheter.

Turisterna från Sydafrika, Storbritannien och Indien var på en historisk rundresa. Förra helgen när de befann sig i inre Mongoliet såg de en dokumentär om mongolhärskaren Djingis Khan på ett hotell. Syftet var att lära sig mer om områdets historia.

Det var då de greps, tillsammans med elva andra ur gruppen. Enligt lokala myndigheter för att de tittat på en "terrorvideo" med kopplingar till en förbjuden grupp.

– De misstänks för att ha tittat på och spridit våldsamma terrorfilmer, säger en tjänsteman till BBC.

Sedan dess har turisterna suttit frihetsberövade.

Regeringen i Kina har på senare år slagit ner mot grupper som vill stärka etniska mongolers rättigheter. Och 1996 fängslades en aktivist för separatism. Dagen innan hade turisterna besökt Djingis Khan-maosoleet.

En talesperson för de sydafrikanska turisterna säger att allt måste bygga på ett stort missförstånd. Den här gruppresan bestod mest av äldre historiskt intresserade personer.

Elva av dem utvisades i veckan och nu ska även övriga nio utvisas.

Brittiska UD har begärt en förklaring av Kina och en försäkran om att de gripna behandlas väl. Enligt en talesperson på UD är de alla vid god hälsa.