Hotade döda homosexuella på asylboende

2:25 min

En 37-årig man står i dag inför rätta misstänkt för flera hatbrott mot två homosexuella män på ett av migrationsverkets boenden för asylsökande i Jönköping.

Enligt åtalet ska han ha hotat att döda och skada männen. Han ska också ha misshandlat en av männen inför flera vittnen på boendet.

– Det är inte bra och inget vi tolererar. Det är människor som bor tillsammans och lever med varandra och då uppstår sådana här problem, det är inget vi kan undvika, säger Åsa Gustaf Jansson som är enhetschef för Migrationsverkets enhet i Jönköping.

Mannen är 37 år gammal och bor själv på boendet. Han misstänks för flera hot, ofredanden och misshandel.

Under ett par dagar i juni ska mannen ha hotat och angripit de båda yngre männen.

Enligt polisförhören ska mannen ha sagt att det inte får finnas homosexuella muslimer. Han har även sagt att han ska döda en av männen, "som man gör med amerikanska journalister", och dragit med fingret över halsen.

Hoten ska sedan ha gått över till våld.

37-åringen ska enligt åtalet ha tagit strypgrepp på en av männen, slagit ner honom och sparkat honom inför flera vittnen, bland annat ett barn som bor på boendet.

Åklagaren bedömer att motivet för brotten är männens sexuella läggning och det innebär att domstolen kan skärpa straffet vid en fällande dom.

Att hatbrott kopplat till sexuell läggning hamnar i domstol är inte vanligt. Under 2013 anmäldes 630 sådana hatbrott och av dem hamnade ett fåtal i domstol.

Carina Djärf är chefsutredare för hatbrott på Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det är ovanligt. Det är bara några få procent som personuppklaras, som alltså leder till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Men det är svårt att utreda fallen, det är svåra brott, säger hon.

Den åtalade mannen nekar till brott och säger i polisförhören att han istället försökt värja sig för sexuella inviter.

I polisförhören gör han ingen hemlighet av sin syn på homosexuella, att det är synd när två män har sex.

Mannen riskerar fängelse och utvisning om han döms.