USA deltar i militärövning med Ukraina

1:40 min

I västra Ukraina har en större militärövning inletts med deltagande av soldater från USA och en rad andra Nato-länder. Ryssland protesterar och säger att övningen kan få "explosiva" följder.

Flera liknande militärövningar har genomförts i Ukraina de senaste 20 åren men det här är den största hittills och den äger rum i ett mycket känsligt läge när krig pågår i den östra delen av landet.

Knappt 2 000 soldater deltar från Ukraina och ytterligare 17 länder, de flesta av dem Nato-medlemmar. Men för Ukraina är det allra viktigaste att USA har en ledande roll.

Även om övningen planerats sedan länge ses den som uttryck för amerikanskt stöd i en situation när landet, som man ser det i Kiev, är utsatt för ett regelrätt militärt angrepp från Ryssland.

Egentligen skulle Ukraina, som inte är med i Nato, vilja ha direkt vapenhjälp från USA. Flera ledande politiker och militärer i Washington är också för det, men president Obama har hittills stoppat sådana propåer och i stället har man levererat annan typ av militär utrustning. Och nu genomförs alltså den gemensamma övningen.

Ryssland har reagerat kraftigt mot militärmanövern och säger att den kan få explosiva följder och att den kan hota den fredsprocess som pågår i kriget. Det så kallade Minskavtalet har visserligen lett till att striderna i östra Ukraina minskat i omfattning men bara de senaste dagarna till exempel har det varit omfattande artillleribeskjutning i Donetskområdet.

Efter den ryska annekteringen av Krim för ett och ett halvt år sedan har USA och Nato på olika sätt ökat den militära beredskapen i de östeuropeiska länderna. Den övning som nu har inletts kommer att pågå i knappt två veckor.