Fler får gonorré när färre har kondom

1:54 min

Könssjukdomen gonorré drabbar allt fler i Sverige, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten. Under 2014 upptäcktes 20 procent fler gonorréfall än året innan.

– Vi har sett att gonorré har kommit tillbaka efter att ha varit så gott som utrotat, säger Carl Båve, kurator på Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm.

I fjol upptäcktes 1 336 fall av gonorré i Sverige, vilket är cirka 20 procent fler än 2013. Det är kondomanvändningen, eller icke-användningen snarare, som troligen är boven.

– Risken att bli smittad av hiv är så pass liten, jag tror det är så man tänker: att den finns inte och det andra är bara ett piller, säger Kajsa Flisager, chef för avdelningen infektion, på Venhälsan.

Men att man "blir frisk med ett piller" är en sanning med modifikation. Allt fler bakteriestammar håller på att bli resistenta mot antibiotika. Vissa könssjukdomar kan också leda till ärrbildning och ge senare effekter på livmoder äggledare och prostata.

Det är nackdelar som inte många tänker på, även om gonorré går att bota i dag.

Kondom är fortfarande bästa skyddet, men hur man ska få folk att använda kondom är en svår fråga. Kajsa Flisager vill inte föreslå skrämselpropaganda.

– Det lyckades ju när hiv kom, då var det väldigt mycket skrämselpropaganda. Men det är synd om man ska behöva använda skrämselpropaganda för att man ska ta hand om sig, säger hon.

En stor del av gonorréfallen i fjol upptäcktes hos män som har sex med män. Att nå unga män, oavsett läggning, är en nyckelfråga om man vill bromsa sjuktalen.

– Vi har under många år sagt att det är bra att man kommer och testar sig, där har vi lyckats. Men jag tänker att vi har på ett sätt misslyckats med att få ungdomar att använda kondom mer, säger Carl Båve på Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm.