Arbetsgivare skor sig på instegsjobb

2:24 min

Det statliga stöd som ska gå till instegsjobbare utnyttjas systematiskt av arbetsgivare som stoppar pengarna i egen ficka, uppger personer som nyligen fått uppehållstillstånd och facket.

Hamzah Tibahs första arbete i Sverige blev på en restaurang i Stockholm. Han hade ett så kallat instegsjobb, där Arbetsförmedlingen betalar upp till 80 procent av lönen. Men en stor del av det statliga stödet fick han aldrig ta del av. Arbetsgivaren behöll ersättningen för Hamzas lön, utan att betala ut motsvarande summa till honom.

– Jag gick till Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Skatteverket och polisen, men alla sa ”vi är ledsna vi kan inte hjälpa dig”, berättar Hamzah Tibah, som kom till Sverige från Syrien för två år sedan.

På hans kontrakt stod att lönen var 20 000. Varje månad fick arbetsgivaren 80 procent av det, alltså 16 000 i anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Hamzah Tibah fick 10 000.

Han och andra nyanlända berättar att arbetsgivarna ibland har satt in pengar som motsvarar anställningsstödet på deras konton och sedan krävt att de ska betala tillbaka kontant. Andra gånger har de helt låtit bli att ge sken av att det betalar summorna som står på kontrakten.

– Så är det att vara ny i Sverige. Vill du inte jobba svart kan du behöva betala för att få ett jobb, säger Hamzah Tibah.

Sedan han kom till Sverige för två år sedan har han arbetat på sju resturanger. Överallt har det varit likadant. Han berättar att den första frågan arbetsgivaren ställer är om han får pengar från Arbetsförmedlingen. Har du inget stöd får du inget jobb, berättar han.

En tredjedel av alla instegsjobb finns i hotell- och restaurangbranschen. Arbetsförmedlingen måste införa bättre kontroller, säger Malin Ackholt som är fackets avtalssekreterare.

– Det är viktigt att vår bransch är öppen för personer som behöver komma in med olika typer av bidragsanställningar, men kontrollen från Arbetsförmedlingen, att det inte sker någon uppföljning, och att personer går in och ut mellan olika bidragsanställningar, det är orimligt, säger Malin Ackholt.

Hur vanligt det är att nyanlända inte får ut eller tvingas betala tillbaka det statliga stöd som ska gå till deras löner finns det inga säkra uppgifter på. Arbetsförmedlingen uppskattar att det rör sig om ett fåtal fall. Men bedrägerierna är svåra att hitta, säger Eva-Lena Edberg, chef för kontrollenheten på Arbetsförmedlingen.

– Avviker lönen från det som beslutet är fattat på så att det syns då agerar vi ju. Men det kan stämma på papper och sedan finns det en dold agenda, och det är ju något som vi inte kan se, säger Eva-Lena Edberg.