Vårdnadsbidrag underkänns i Tyskland

1:51 min

Det tyska vårdnadsbidraget för föräldrar som låter sina barn vara hemma istället för att gå på dagis är inte förenligt med den tyska författningen i sin nuvarande utformning. Det beslutade den tyska författningsdomstolen i dag.

Vårdnadsbidraget var väldigt omstritt i Tyskland när det infördes för två år sen och beslutet i dag hotar nu skapa än mer konflikter i den tyska regeringen.

Beskedet av domaren Ferdinand Kirchhof, att det tyska vårdnadsbidraget inte är förenligt med den tyska grundlagen, är en stor prestigeförlust för det tyska regeringspartiet, kristdemokratiska CSU från delstaten Bayern, som är systerparti med Angela Merkels CDU.

CSU har drivit frågan om ett vårdnadsbidrag sedan i början av 2000-talet och för drygt två år sedan lyckades partiet övertyga förbundskansler Merkel, trots hennes grundskepsis, att gå med på det.

Bidraget ligger på 150 euro i månaden per barn upp till två års ålder som inte går på dagis och betalas förnärvarande ut för ungefär en halv miljon barn.

Domstolen menar i sitt beslut att vårdnadsbidraget inte är en statlig angelägenhet, staten kan bara införa lagar på det sociala området som främjar rättvisa levnadvillkor, och det kriteriet menar författningsdomstolen att vårdnadsbidraget inte uppfyller. Däremot är det upp till varje delstat om man vill införa bidraget lokalt.

Och det kommer iallafall CSU att göra.

– Bayern kommer fortsätta betala ut vårdnadsbidraget ändå, sa partiledaren Horst Seehofer trotsigt i dag.

Men de tyska socialdemokraterna, som inte satt i regeringen när bidraget infördes, men som gör det nu, är helt emot bidraget och vill nu att det avskaffas. Det är alltså upplagt för ytterligare motsättningar i den tyska regeringen. Sen tidigare är spänningarna i den stora när det gäller Greklandspolitiken och flyktingpolitiken.

För kristdemokratiska CSU är dagens besked ytterligare en motgång. Sedan tidigare hotar EU-domstolen med att underkänna en annan av partiets hjärtefrågor, lagen om en vägtull för personbilar på Autobahn, eftersom den inte anses rättvis mot utländska bilister.