Kritiserad rättegång mot ukrainsk regissör inledd

1:19 min

I dag inleddes rättegången i ett uppmärksammat fall i Ryssland mot en ukrainsk filmregissör som anklagas för terrorverksamhet. Mänskliga-rättighetsorganisationer har protesterat starkt mot åtalet och EU har krävt att han släpps fri.

Filmregissören Oleg Sentsov geps i maj förra året på Krim kort efter att halvön hade annekterats av Ryssland.

Han anklagas för att ha planerat och utfört terrordåd och bombbattentat. För det riskerar han och hans medåtalade 20 års fängelse.

Sentsov sa när rättegången inleddes att han inte erkänner domstolen; han säger också att han misshandlats under sin tid i häktet.

En rad internationellt kända filmregissörer har under det gångna året ställt upp för Sentsovs fall, Amnesty International har fördömt gripandet av honom som olagligt och EU och USA har begärt att han ska släppas.

Sentsovs advokat, som också försvarade medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot, säger till nyhetsbyrån AFP att han tror att det redan på förhand är klart att det blir en fällande dom men han hoppas att det kanske kan bli möjligt att utväxla Sentsov mot någon i Ukraina som Ryssland vill ha frigiven.

Det här är den andra kontroversiella rättegången som är aktuell i Ryssland, snart inleds också domstolsförhandlingarna mot den kvinnliga helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko som av de ryska åklagarna anklagas för mord.

Också i hennes fall har bland annat EU krävt att hon släpps fri med argumentet att hon blivit olagligt frihetsberövad.