SPORT

Boråsare flyger mot SM och VM

2:30 min

Erik, David och Emil tävlar alla tre i segelflyg, men i olika grenar. Emil tränar för att bli världsmästare i konstflygs-VM och vår reporter fick följa med under ett av hans träningspass i luften. 

På Borås flygfält tränas det för fullt, både inför SM och VM i segelflyg. 

Den 15 augusti ska Emil Andersson, 28 år från Borås tävla i Segelflygplans-VM. Tävlingen äger rum i Tjeckien och Emil tävlar i kategorin Aerobatics, konstflyg för segelflygplan. 

– Konstflyg är en bedömningssport vilket innebär att det finns tre domare på marken som bedömer dina manövrar och poängsätter dem. Det är allt från looping, roll, stjärtglid, hjulning och allt där emellan, säger Emil.  

Intresset för segelflyg har alltid funnits och Emil började segelflyga redan som 15-åring. Frihetskänslan i luften driver honom till att fortsätta, det är bara helt underbart att flyga, menar han.

Samtidigt som Emil tränar inför VM finns två andra Boråsare, David Gustavsson och Erik Rudsmark, som tävlar i sträckflygning. Att åka så fort som möjligt en längre sträcka.

Målet för båda är att någon dag få kalla sig för världsmästare, även om David och Erik tävlar i samma klass mot varandra. Världsmästerskapen i segelflyg hålls i december senare i år. Då ska de båda piloterna till Australien för att tävla. 

Lyssna på inslaget för att höra när vår reporter Anton fick följa med upp i luften under Emils förberedelser inför VM.