Sniberup

Från pampas till skånsk ekomylla

4:45 min

I Sniberup, mellan Hörby och Sjöbo ligger den gamles gård. Den gamle, heter Torbjörn Hellström och han har hunnit fylla 70 år. På gården trängs rullande hönshus med nyponodlingar och tuppar i puberteten. Att han skulle börja driva ekologisk gård i Skåne var inget Torbjörn Hellström anade när han satt på hästryggen i Argentina och arbetade som gaucho, en slags argentinsk cowboy.

– Jag tittade en skånska lite för djupt i ögonen en gång och blev kvar här. Sen ville jag se om det gick att leva på en liten gård. Jag kan inte konkurrera med en stor gård med spannmål på tio hektar så jag tänkte att det måste ju vara något som är svårt att göra i stordrift och då blev det ekologiskt. Nu har jag haft den här gården i 20 år, säger Torbjörn Hellström.

På gården finns förutom grönsaker och vindruvor franska nakenhöns, en ras som enligt Torbjörn Hellström ser ut som små kalkoner då de saknar fjädrar på halsen. Idén till att föda upp just dessa höns fick han från en volontärarbetare från Frankrike, en så kallad Wwoofare, vilket står för Worldwide opportunities on organic farms.

– Det är ungdomar från hela världen som kommer och arbetar en till tre veckor. De åker från gård till gård och arbetar mellan fyra och sex timmar för mat och hushåll.

På tio år har 150 Wwoofare passerat Torbjörns gård. En av dem är Sasha Charbit från Frankrike:

– Jag ville ha en annorlunda semester där man ser något annat än vanliga sevärdheter och min mamma åkte ut som Wwoofare för 30 år sen. Så det inspirerade mig, säger han.

När Torbjörn Hellström var 12 år flyttade familjen till Argentina. Hans pappa var sjökapten och hans mamma hade tröttnat på att bara se maken en gång vart femte år. I Argentina fanns pappans hemmahamn. Torbjörn stannade i 20 år och jobbade på en estancia som gaucho, en argentinsk cowboy.

Hade det inte varit roligare att ha en ranch i Argentina?

– Nej, jag tycker faktiskt att Sverige är möjligheternas land. Men man är ju ingen ungdom längre. Jag har sagt att jag ska sälja gården och hälsa på Wwoofare över hela världen.