Stenkastning i Israel kan ge upp till 20 års fängelse

1:52 min

Den nya lagskärpningen har nu röstats igenom i Knesset, och kritiken har inte låtit vänta på sig, bland annat från arabiska parlamentsledamöter i Knesset.

Ofta när palestinska ungdomar drabbar samman med militär och polis så kastar ungdomarna sten och militär och polis svarar med tårgas och ibland gummikulor.

Stenkastning är det vanligaste vapnet som palestinska ungdomar tar till mot israelisk militär och polis vid olika protestaktioner.

Men även vanliga civila angrips, oftast kastas då stenar mot deras fordon.

Varje år åtalas tusen personer för stenkastning i Israel.

Nu har Knesset röstat igenom en skärpning av den gällande lagen mot stenkastning.

Den som kastar sten mot ett fordon, civilt eller tillhörande en myndighet, riskerar upp till 20 års fängelse.

Lagen gäller bara inom den så kallade gröna linjen, vilket innebär att stenkastning på Västbanken inte berörs av lagskärpningen.

Bakom förslaget finns högerpolitkern och Israels justitieminister Ayelet Shaked, som tillhör ett bosättarvänligt parti: Judiskt hem.

Hon lade fram lagförslaget och är nöjd över att den nu röstats igenom i Knesset med stor majoritet. 69 parlamentsledamöter röstade för och 17 emot.

Efter omröstningen sa justitietministern Ayelet Shaked att rättvisa nu skipats och att "toleransen mot terrorister upphör idag".

Justitieministern är av uppfattningen att personer som kastar sten är terrorister.

I och med lagskärpningen får inte staten enbart möjlighet att döma ut långa straff, även bevisbördan luckras upp.

Nu behöver staten inte längre bevisa om den stenkastande personens avsikt varit att träffa ett fordon för att förstöra det eller om avsikten varit att skada dem som sitter i bilen.

Den nya lagen möter stark kritik från arabiska parlamentsledamöter från flera partier i Knesset och hos människorättsorganisationer.

I ett gemensamt uttalande från den förenade arabiska listan heter det att den nya lagen är en form av "kollektiv bestraffning" som påminner om "rasistiska lagar som hör hemma i totalitära regimer".

Parlamentsledamoten Hanin Zoabi säger till den israeliska tidningen Haaretz att "vi pratar inte om en lag, vi pratar om ockupationen. Om lagen är tänkt att skydda de svagare, så är det meningen att den ska skydda offren som veckovis dödas av israeliska soldater".

Tidigare riskerade en stenkastare upp till några månaders fängelse, om ingen skadades i en attack.

Nu skärps straffet till tio års fängelse för den som kastar en sten mot ett fordon och upp till 20 år om det går att bevisa att avsikten var att skada någon människa i fordonet.