Fjällräven på väg att återhämta sig

1:29 min

Det ser ut att ljusna för den utrotningshotade fjällräven. I Jämtlands län är det ett rekordår med 37 valpkullar registrerade hittills.

– Det här hade man väl inte trott i våras eller före inventeringen genom att det inte är så mycket smågnagare till fjälls här men vi har faktiskt fjällräv i 29 lyor bara här i Helagsområdet och det är ju mycket över förväntan, säger Lars Liljemark, naturbevakare vid Länsstyrelsen Jämtland och fortsätter:

– Vi vet ju att det är mycket sork och lemmel norrut i Västerbotten och Norrbotten men inte här nere.

Från att ha varit på gränsen till utrotning för 15 år sedan, med en eller två kullar per år i hela landet, har fjällräven återhämtat sig mycket bra i hela fjällkedjan.

I Västerbottens län har 21 kullar iakttagits och i Norrbotten där inventeringen ännu inte börjat på grund av den sena sommaren ser det också lovande ut säger Tom Wiklund, naturbevakare i Arjeplogsfjällen till Ekot.

Sex kullar är kända och ytterligare lika många förväntas.

Den goda tillväxten av fjällrävar i Jämtland beror bland annat på ett flerårigt norsk-svenskt samarbete med stödutfodring.

Men viktigast av allt är goda lemmelår, säger naturbevakaren Lars Liljemark.

– Sedan 2001 har vi haft bra lemmelår vart tredje år. Om det skulle ta slut på lemmelåren, det var ju ett uppehåll från mitten av 1980-talet till 2001 där vi inte hade något lemmelår. Det var väl därför som stammen gick ner. Och det kan ju uppkomma igen och då blir det nog svårt att hålla liv i rävarna även fast vi stödutfodrar.