Bristande kunskap om samer bland lärare

2:10 min

Universitetslärare- och högskolelärare har för låg kunskap om samer, samisk historia och det samiska samhället. Kunskapen om samer och deras förhållande finns endast bland ett få tal lärare, säger forskaren May-Britt Öhman vid Uppsala Universitet.

- Det finns ingen större kunskap överhuvudtaget. Utan dom som kan något om samiska frågor är framför allt dom som jobbar med det, som undervisar just i samiska studier eller så. På andra områden så finns det knappt. Det är väldigt dåligt representant. 

Öhman har även tittat på de flera universitets kursplaner i genusvetenskap för att se om de tar upp samer. Men hon hittade bara materiel om samerna på Stockholms Universitet, där hon själv har undervisat i ämnet

Och den bristen på kunskap bland lärare säger May-Britt drabbar samiska studenter och forskare inom universitetsmiljön.

- Det känns inte bra att studenter eller vi som är forskare eller vi som är universitetslärare måste undervisa andra om samisk historia.

Och det påverkar även samhället i stort allt från grundskolelärare som inte kan lära vidare till skolelever till rättsprocesser.

- Till exempel det här Girjasmålet så ser man hur man använder rasbiologiska termer som lapp. Hela grunden för målet är väldigt underligt. Man kan börja undra är det ens rimligt att börja diskutera på det här sättet. Vet inte utbildade människor. Högutbildade akademiker mer om samisk historia, Svensk- samiska relationer, säger May-Britt Öhman. 

I Kanada finns en paraplyorganisation för landets 97 universitet och nyligen antog de en deklaration för att öka kunskapen om landets urfolk. Och May-Britt Öhman skulle vilja se något liknande i Sverige.

- Då har dom antagit en deklaration om att det ska integrera urfolkshistoria och världen i all universitetsutbildning. Och det tycker jag är ett fantastiskt steg. Jag har inte tittat närmare på det. Det har ju precis kommit. Men det låter ju som något Sverige hade kunnat ta till sig och ha på svenska universitet, säger forskaren May-Britt Öhman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio