Företag anklagas för att ha utnyttjat ebolakrisen

1:11 min

Det kommer anklagelser mot ett Singapore-baserat företag som utvinner palmolja i Liberia. Enligt organisationen Global Witness ska företaget ha utnyttjat ebolakrisen till att få människor på landsbygden att sälja sin mark.

– Det var fattigdom som gjorde att människor skrev på avtalet där de överlät sin mark till företaget. Människor var hungriga. Nu kommer våra barnbarns barn vara bundna av avtalet eftersom människor inte förstod vad de skrev på, säger en av dem sålt sin mark i en intervju med organisationen.

Enligt Global Witness utnyttjade det Singapore-baserade företaget den svåra situation som många människor i Liberia befann sig i spåren av Ebolautbrottet. Utbrottet har hittills dödat omkring 4 800 personer i landet.

Enligt organisationen ska företaget ha köpt till sig mer än 5 300 hektar mellan april och december förra året. Dubbelt så mycket som de fått till sig under de tre tidigare åren.

Företaget själva tillbakavisar anklagelserna och säger till nyhetsbyrån Reuters att "de här sakerna var planerade långt i förväg, långt innan Ebola blev en fråga".