Lund

Öde parkeringsplats kan lösa bosättningsproblem

3:41 min

En idag rätt öde parkeringsplats vid Sankt Hans backar kan bli lösningen på problemet med var EU-migranterna i Lund ska kunna ställa sina bilar och bo.

Idag bor många på företaget Flextrus parkeringsplats men Flextrus vill att parkeringen ska utrymmas och kommunen har letat efter en ny plats för EU-migranterna.

– Vi tycker att det är viktigt att vi erbjuder utsatta människor drägliga förhållanden när de vistas här. De har ju laglig rätt att vistas i landet och de kommer att uppehålla sig någonstans och då tycker vi att det är bättre att få en anvisad plats än att de slussas runt från plats till plats där de egentligen inte får vara, säger det miljöpartistiska kommunalrådet Emma Berginger (MP), som också är ordförande i tekniska nämnden och har varit med om att ta fram förslaget.

Kommunalrådet Philip Sandberg (FP) är emot planerna:

– Det är olämpligt att flera skäl. Dels tycker jag att kommunen skickar ut felaktiga signaler om man belönas med gratis tillgång till en kommunal tomt efter att man ockuperat annan mark. Men också att man anordnar en begynnande kåkstad om man installerar dusch och bajamajor. Det är fel sätt att stödja den här gruppen, säger han till P4 Malmöhus.

Han är också kritisk till att beredningen i många delar hållits hemlig, bland annat det bygglov för Sankt Hans backar som tekniska förvaltningen ansökt om. Men det stämmer inte enligt Emma Berginger (MP).

– Nej det här har ju varit ett beredningsärende som vi inte har kunnat ge så mycket information om. Förvaltningen valde att ansöka om bygglov för att kunna ha det klart innan nämnden fattar beslut.

Drygt 100 meter från den tilltänkta boendeplatsen finns en kolonilott. Här jobbar Emy Jönsson i rabatten.

– Jag tycker att det är ett bra ställa att ha ett boende. Lite avskilt, men ändå en del av samhället, säger hon.

Kan det påverka dig?

 – Nä, inte direkt. Inte mer än att jag får mer kontakt med migranterna. Det är ju positivt. Jag tycker vi borde erbjuda något bättre än tältläger. Säger hon.

Beslut ska tas den 19 augusti och om förslaget går igenom kan EU-migranterna flytta sina bilar omgående.