Sydtoppen växer på Kebnekaise

1:34 min

Sydtoppen på Kebnekaise, Sveriges högsta fjäll, har blivit 4,5 meter högre. Det visar den senaste mätningen som Tarfala forskningsstation har gjort.

Nordtoppen som förra året kom riktigt nära att gå om sydtoppen kommer inte göra det i år, säger Gunhild Rosqvist, föreståndare vid forskningsstationen:

– Det var bara sju decimeters skillnad och trenden de sista 15 åren är att sydtoppen minskar med en meter i genomsnitt varje år. Så egentligen är det väl sannolikt att den blir lägre än nordtoppen ganska snart men kanske inte i år då eftersom den här kombinationen av snörik vinter och kall sommar har gynnat toppen, säger Gunhild Rosqvist och fortsätter:

– Och det känns väl bra att den fick en chans till.

Kebnekaises sydtopp utgörs av en liten glaciär vilket innebär att höjden ändras genom glaciärens tillväxt och avsmältning.

I år ligger det dessutom ovanligt mycket snö på toppen som nu mäter 2102 meter över havet.

Nordtoppen är däremot ett fast berg och förra året skilde det alltså bara 70 centimeter mellan topparna.

Enligt Kebnekaise fjällstation så går mellan 1000 och 1500 personer med guidade turer till toppen varje sommar.

Men flera tusen tar sig också upp till Sveriges högsta topp på egen hand.

Och det går bra så länge som sydtoppen är högst eftersom det finns en vandringsled upp, men den dagen nordtoppen är högst blir det betydligt besvärligare säger Gunhild Rosqvist.

– Man kan egentligen inte ta sig dit på samma sätt. Det blir inte allemanstopp längre, idag kan man ju om man har hyfsad kondition faktiskt ta sig upp på Sveriges högsta topp själv. Då tror jag man behöver ha med sig erfaret folk och utrustning för att gå. Det är en ganska smal kam som ibland är hal och svårbedömd.