M och SD får mest partibidrag

1:18 min

Moderaterna och Sverigedemokraterna tog emot mest partibidrag förra året, skriver Dagens Industri. Sammanlagt 60 miljoner kronor, visar siffror från Kammarkollegiet. Men luckor i lagen väcker kritik.

Den största delen av Moderaternas och Sverigedemokraternas bidrag kommer från andra delar av partiernas organisationer. På så sätt kan bidragsgivarna fortfarande vara anonyma.

– Jag tycker att det är synd att den finns, men det var ett resultat av att regeringen inte lade fram ett heltäckande förslag när det kom för några år sedan och vi hann inte täppa till alla luckor i riksdagen under arbetet, säger Peter Eriksson, före detta ordförande i riksdagens konstitutionsutskott

Sedan 1 april 2014 måste politiska partier redovisa sina partibidrag. Alla bidrag från privatpersoner över ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 22 200 kronor enligt 2014 års nivå, måste redovisas med namn.

Men lämnas bidragen till lokala avdelningar eller sidoorganisationer, pengar som sedan skeppas vidare till riksorganisationen, förblir bidragen anonyma.

Tanken med den nya lagen var att just komma runt problemet med hemliga donationer. Moderaterna fick 30,5 miljoner kronor i partibidrag från den 1 april till 31 december 2014. Av dem kommer 29,6 miljoner från andra delar av partiet.

Sverigedemokraterna fick 23 av 29 miljoner från andra avdelningar, medan 5,2 miljoner är en del av ett arv. För Socialdemokraternas del kommer största delen av bidragen, nästan 14 av 17,7 miljoner kronor från olika fackförbund. 5,7 miljoner kommer LO och 2,3 miljoner från Kommunalarbetarförbundet

Peter Eriksson säger att den nya lagen delvis fungerar men skulle vilja se reformer.

– Jag tycker man ska se över det här och se om man kan skärpa lagen i den utsträckning som behövs och det här är ett sådant tydligt bevis på att det vore bra att faktiskt täppa till de håll som finns i lagstiftningen.