Jupiters strålning ska användas för att kartlägga månar

1:31 min

De svenska forskare som arbetar med den europeiska rymdorganisationens ESA:s kommande uppdrag till Jupiter vill nu använda passiv radar.  Syftet är att på det sättet utnyttja jätteplanetens egen strålning för att komma närmare svaret på om det eventuellt kan finnas liv där under islagren.

Jan Bergman är doktor i rymdfysik och han att metoden kan fungera:

– Vi hoppas till exempel kunna mäta tjocklek på islagret och kanske även att man kanske kan mäta under de här oceanerna som man tror kan finnas, och mäta det hårda som finns där.

Vi står uppe på taket på institutet för rymdfysik i Uppsala. Jan Bergman visar den testanläggning av den passiva radar som forskarteamet i Uppsala nu hoppas kommer att kunna användas vid ESA:s expedition till jätteplaneten Jupiter om åtta år, då man ska undersöka möjligheten att liv kan existera i de oceaner som tros finnas under islagren på de galileiska månarna Ganymedes, Europa och Callisto.

Men för att att göra det måste man ta reda på hur tjocka islagren och de underliggande oceanerna man tror finns därunder faktiskt är. Det är där den passiva radarn kommer in:

– Jupiter är ju en otroligt stark radiosändare i sig så tanken är att man använder den som en sändare i sig. Sedan tar vi emot passivt på satelliten, alltså ekot plus den radiostrålning som Jupiter strålar ut.

Det står nu klart att franska Airbus kommer att bygga själva rymdfarkosten, och Jan Bergman menar att arbetet med de svenska instrument som kommer att vara med ombord nu börjar konkretiseras:

– Vi har ju börjat bygga prototyper, ingenjörsmodeller. Så vi kommer i stort sett ha elektroniken färdig redan i januari, februari nästa år.