Nya regler gör det lättare för bankkunder att jämföra bolån

1:57 min

Trots att bolånen ligger på historiskt låga nivåer så tjänar bankerna allt mer på just bolånen. Men sedan den första juni kräver Finansinspektionen att bankerna redovisar sina faktiska snittpriser, så att kunderna lättare kan jämföra villkoren och se hur stor vinst bankerna gör.

Det var på tiden, tycker bolånekunden Ingrid Segerbank.

– Jag jämförde verkligen. Jag läste tidningen och följde med och så har jag en bankkontakt som hjälpte mig, säger hon

Som så många andra fick Ingrid Segerbank lägga mycket tid på att jämföra och förhandla för att få bra villkor när hon skaffade sitt bolån för ett år sen. Men sedan början av sommaren måste alltså bankerna redovisa sina faktiska snittpriser för bolån, vilket gör det mycket enklare att jämföra.

Och snitträntan har visat sig ligga ganska lika hos de fyra storbankerna. Med en bindningstid på tre månader låg Handelsbanken högst på 1,63 procent och SEB lägst på 1,42 procent i juni.

Inne på en bank i Stockholm City där jag träffat Ingrid Segerbank är det lugnt i dag. Och hittills har förändringen varken lett till att fler kunder byter bank eller att bolåneräntorna sänks ytterligare, säger Daniel Liljeberg som är chefsekonom på Villaägarnas riksförbund.

– Men jag hoppas att det kommer att bli effekten att man byter bank oftare, att man är ungefär lika tuff som när man köper mjölk. Man går dit det är billigast, säger han.

Bankerna måste nu också redovisa sina egna kostnader för till exempel upplåning och löner så att man som kund kan se hur mycket vinst banken gör på ens lån.

Och vinsten är rekordhög, visar siffror från Finansinspektionen. Mer än en tredjedel av kundens räntekostnad är ofta ren vinst för banken.

Men Johan Hansing, som är chefsekonom på branschorganisationen Bankföreningen, tycker inte att det är särskilt uppseendeväckande.

– Det är klart att marginalerna på bolån är högre i dag än de var under finanskrisen, men samtidigt har Finansinspektionen konstaterat att bankerna stundtals hade negativa marginaler på bolån före finanskrisen just för att man använde bolånen som en lockvara för att få fler kunder till banken. Vad som sedan är den vettiga och rimliga nivån på bolån är svårt för mig att uttala mig om, säger han.