Alla häktade i terrormålet

0:36 min

De båda männen, 32 och 30 år, som greps på torsdagen har häktats på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Även en 26-åring har häktats i sin frånvaro för medhjälp till terrorbrott. 

Häktningsförhandlingarna inleddes efter lunch vid tingsrätten i Göteborg. Först ut var 32-åringen som misstänks för terroristbrott i Syrien 2013.

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Vid 14-tiden kom beskedet att mannen häktats på sannolika skäl, den högsta misstanken, misstänkt för terroristbrott genom mord. Mannen nekar till brott. 

– Han säger att det som påstås om honom är helt felaktigt. Han är helt förvånad och chockad över de här grova anklagelserna, säger Lars Salkola, mannens advokat.

Mannen har också restriktioner för att han inte ska kunna undanröja bevis eller försvåra utredningen. 32-åringen säger att han inte har varit i Syrien.

– Det här ett brott mot terroristlagen och har aldrig prövats tidigare i svensk rättshistoria med den här graden. Det är naturligtvis mycket besvärande för honom, säger Salkola.

32-åringens advokat begärde att hans klient skulle genomgå en paragraf 7-undersökning, som ska undersöka hans fysiska och mentala status, vilket rätten godkände.

Även den 30-årige mannen, som greps på torsdagen i Göteborg, häktades på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Ytterligare en 26-årig man har häktats i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till terrorbrott. I och med häktningen kan mannen efterlysas internationellt. 

Enligt uppgifter till TT utvandrade mannen till "okänt land" under förra året, och polisen har inte lyckats gripa honom. 

– Ingen har pratat med mannen, än mindre jag. Om han häktas kan man utfärda en arresteringsorder och han kan gripas om han är utomlands. Det är nog taktik bakom att begära honom häktad, sa advokat Claes Östlund, som utsetts till mannens försvarare, till TT innan förhandlingen började.

Åtal mot de tre männen ska vara väckt senast den 7 augusti.

Utredningen omgärdas av stark sekretess, och Säpo vill inte ge fler upplysningar, varken om var någonstans i Syrien brottet ska ha begåtts, vilken bevisning som finns mot männen, eller hur länge utredningen har pågått.

En av männen har tidigare dömts för bland annat vapenbrott.