Kritik mot franskt Krimbesök

1:36 min

Tio franska parlamentariker befinner sig just nu på Krim som Ryssland olagligt har annekterat. Ukraina har protesterat kraftigt mot besöket och parlamentarikerna har också kritiserats hårt i hemlandet Frankrike – men i Ryssland ses det som en stor propagandaframgång.

Rysk tv ger största möjliga utrymme åt parlamentarikernas besök och antyder att den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy också snart kan vara på väg till Krim, något som Sarkozy själv dock inte sagt något om.

TV visar hur de tio träffar som man säger vanliga Krimbor som alla påstås vara väldigt nöjda med att halvön tagits över av Ryssland.

Innan de åkte till Krim passerade de genom Moskva där de togs emot på hög politisk nivå. 

För Ryssland är deras besök en propagandaframgång. Det är första gången utländska parlamentsledamöter besöker Krim sedan Ryssland, bland annat med hjälp av så kallade ”små gröna män”, annekterade Krim för en och halv år sedan och Ryssland försöker framställa det som att det är början på att omvärlden är på väg att erkänna halvön som en del av Ryssland.

Men Krim är enligt all internationell lag en del av Ukraina och Kiev har protesterat kraftigt mot besöket.

De tio franska parlamentarikerna har också fått utstå hård kritik hemma, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger att han chockerad av besöket och att det innebär ett brott mot internationell rätt.

Parlamentarikerna hör de allra flesta till högerflygeln av Sarkozys parti vilket är ganska typiskt.

Det stöd Ryssland fått för sitt agerande i Ukraina har till stor del kommit från euroskeptiker på den yttersta högerkanten.