Rymdinstrument från Kiruna ska leta liv på Jupiters månar

1:35 min

Franska Airbus har nyligen fått uppdraget att bygga en rymdfarkost som ska ta sig till Jupiter. Med på färden följer mätinstrument från Kiruna.

Rymdforskare är nyfikna på jätteplaneten Jupiters isiga månar och en obemannad rymdsond ska därför skickas dit.

De vetenskapliga mätinstrument som ska följa med på färden tillverkas på olika håll i världen, bland annat i Sverige på Institutet för rymdfysik, IRF.

– Det vi vill studera är rymdmiljön runt Jupiters stora månar. Hur månarna påverkar sin miljö och hur de själva påverkas av miljön, säger doktorand Charles Lue på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Det är den europeiska rymdorganisationen ESA som ska skicka en rymdsond till Jupiter. Två av de vetenskapliga instrument som ska följa med på resan utvecklas av forskargrupper på Institutet för rymdfysik i Uppsala och Kiruna.

– Vi är ju väldigt intresserade av månarna för att det kan finnas eventuellt liv i haven därunder och kanske kan man få några ledtrådar om vad som finns där genom att kolla hur atmosfären ser ut, säger Charles Lue.

Arbetet med att ta fram instrumenten har redan pågått i ett par år. 2022 planeras rymdfarkosten skjutas upp och först 2030 når den fram till Jupiter.

Joan Stude, doktorand vid IRF i Kiruna, är också delaktig i arbetet.

– Det känns väldigt spännande. Med tanke på att det tar så lång tid så dröjer det innan man får veta om det fungerar eller inte, säger han.