Camilla och Henrik säljer grönsaker på gården

1:31 min

Allt fler företag väljer att sälja sina råvaror på gården. För Camilla Wengelin och Henrik Bergman som driver en gårdsbutik är det en livsstil. 

I hela landet finns 2000 gårdsbutiker. 20 av dem finns i Gävleborgs län. I gårdsbutiken som Camilla Wengelin och Henrik Bergman driver säljs grönsaker som de odlar vid huset. Bland annat potatis.

I butiken finns gamla pannmurar som man tidigare värmde upp vatten i för att koka potatisen inför julafton. Dem används nu i butiken för kunden att plocka potatis ifrån. 

– Jag älskar att gå in hit när det är uppfyllt med grönsaker eftersom alla färger kommer in och det blir en helt annan energi här. Det blir levande, säger Camilla Wengelin. 

Henrik och Camilla har haft gårdsbutiken i Stråtjära i två år, butiken har självbetjäning men de är själva oftast runt knutarna och kan svara på frågor. Av vad de upplevt är de flesta som besöker butiken fritidsfolk som kör förbi när de ska till sina sommarstugor. Annars är det lokalbefolkningen säger Henrik Bergman.

Enligt Lantbrukarnas riksförbunds regionschef Håkan Johansson har många gårdsbutik för att komma närmare konsumenten och utveckla verksamheten. För Camilla Wengelin handlar det om en livsstil.

– Just det här med att tänka på vad jag äter. Jag tror att tiden är så. Det är inne att titta på hur vi mår. Och har man då möjlighet att odla tycker jag att det är ett privilegium att kunna göra det.  Och sen odlar man ju oftast för mycket. Så man hinner inte äta upp det själv, säger hon. 

I år har paret ännu bara hunnit odla ogräs. Våren var kall och skörden är sen.

– Vi hoppas på att om två veckor kunna sälja potatis i alla fall. Och sen blir det grönsaker längre fram i slutet på augusti och september, säger Henrik Bergman.