Oro i Rinkeby efter morden

1:31 min

Det är många som är oroliga och upprörda i Rinkeby idag efter mordet på en 19-årig man i Bromsten i förrgår. En av dem som nu engagerar sig för att sprida lugn är medborgarvärden Mohamed Hagi Farah, som inte är överraskad över det som inträffat.

– Nej nej nej. Vi har sett en ökning av narkotikaförsäljning i området. Skolresultaten sjunker och klyftan växer.

Enligt Mohamed Hagi Farah är det sociala missförhållanden som anledningen till att något sånt här hemskt kan hända. Han pratar om en stadsdel, i Rinkeby som inte prioriteras av politikerna. Där skolresultaten sjunker, och sociala insatser brister.

– Det är egentligen inte ett polisärende. Det är ett socialt ärende.

Polisnärvaron har dock varit stor, vilket Mohamed Hagi Farah välkomnar. Men det är inte lösningen på sikt säger han.

Den 19-årige man som sköts till döds i onsdags är enligt Mohamed Hagi Farah hemmahörande i Rinkeby. Det är också den unga man som skottskadades vid Brommaplan natten till idag.

Ungdomens hus i Rinkeby har nu öppet för alla ungdomar som vill ha stöd och tala ut om sin oro. Föräldrar, religiösa ledare och andra är ute i området för att försöka skapa en trygg stämning.

Men för att folks ska känna sig trygga krävs det att polisen löser brotten, säger Mohamed Hagi Farah.

– Vårt mål nu är att skapa lugn och begrava de döda. Men vi kräver att gärningsmännen ska tas och att vi visar att här gäller samma regler som i andra stadsdelar. Att ingen ska kunna begå brott och vara fri.