Fler personer kan misstänkas för terrorbrott

1:35 min

Tre män har häktats av Göteborgs tingsrätt misstänka för terrorbrott. Två av dem på sannolika skäl misstänka för terroristbrott genom mord i Syrien. Den tredje har häktats i sin frånvaro för medhjälp till terrorbrott.

– Han mår inte bra och det här gör ju inte livet lättare för honom, säger 32-åringens försvarsadvokat Lars Salkola.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han förnekar brott rätt igenom. Han påstår att det som påstås om honom är felaktigt, att det inte är han som finns med på det materialet som åklagaren visar utan han är förvånad och chockad över det här.

32-åringen kom in i rättssalen i rullstol. Han har enligt sin advokat Lars Salkola såväl fysiska som psykiska handikapp och svårt att kommunicera.

Det var locket på under häktningsförhandlingarna i dag. Åklagaren har gjort sig oanträffbar och advokat Lars Salkola gör sitt yttersta för att ge kommentarer utan att försäga sig.

– Det är ett bildmaterial i form av rörlig bild där det påstås att min kille är med och vi anser att så är inte fallet.

Sverige måste enligt en FN-resolution kriminalisera resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar och det här målet är det första i Sverige där människor som reser för att kriga kan prövas för terrorbrott och mord.

– Det är ett mycket intressant fall, det är ett pilotfall så det kommer att bli mycket uppmärksamhet nationellt och internationellt.

Åklagaren Ronnie Jacobsson till TT att 26-åringen befinner sig i Syrien och att fler personer kan komma att misstänkas för brott.