Livstid för ryssnationalist

1:12 min

En rysk nationalistledare dömdes i dag till livstids fängelse för att ha organiserat en lång rad mord på antifascister och personer som arbetade för mänskliga rättigheter.

Den 33-årige Ilja Gorjatjev var en av ledarna för en organisation som kallades Ryska Nationalisters Kamporganisation och som organiserade vapenträning och genomförde mord och andra hatbrott.

Domstolen dömde Gorjatjev bland annat för att ha organiserat ett uppmärksammat mord 2009 på en känd människorättsadvokat; Stanislav Markelov. En kvinnlig journalist dödades också vid samma tillfälle.

Domstolen säger i sin dom att Gorjatjev var uppfylld av ett ideologiskt hat mot Markelov beroende på dennes verksamhet. Enligt förundersökningen ska kamporganisationen ha utfört en rad överfall och sammanlagt åtta mord som alla riktade sig mot personer med icke-rysk etnicitet och antifascister.

Två medlemmar av organisationen dömdes tidigare i år till långa fängelsestraff för att konkret ha genomfört mordet på Markelov. De påstod då i rätten att de hade kontakter i Kreml och att ordern om döda honom skulle ha kommit därifrån. Gorjatjev flydde efter mordet till Serbien men blev sedermera utlämnad.

Han dömdes till livstids fängelse vilket är det hårdaste straffet i den ryska lagboken. Själv hävdar han att han är en politisk fånge.