Förslag om att dra tillbaka vapen i Ukraina

2:11 min

De stridande parterna diskuterar om förslag om att dra tillbaka tyngre vapen från frontlinjen. Men ännu så läge finns inga tecken på att det ägt rum.

Detta samtidigt som det den senaste veckan varit några av de hårdaste sammanstötningarna på länge i Ukraina.

Den senaste att ge sig in i debatten är den amerikanske vicepresidenten Joe Biden som givit sitt stöd till planerna på en 30 kilometers zon längs frontlinjen där det inte ska få finnas till exempel stridsvagnar och granatkastare.

Samtidigt kritiserade han Ryssland och de Moskva-stödda separatisterna för att inte iaktta den vapenvila som formellt ingåtts.

Redan för en vecka sedan hävdade separatisterna att de ensidigt skulle ha börjat dra tillbaka vapensystem med en kaliber på mindre än 100 millimeter. Observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE säger att de sett hur olika vapen flyttats om men kan inte bekräfta att de verkligen lämnat fronten.

Sedan, i veckan vid ett möte i Minsk, kom företrädare för den ukrainska regeringen och separatisterna överens om att bägge sidor ska dra bort sina vapen av den aktuella typen. Men det var bara en preliminär uppgörelse och man sa att ett riktigt avtal skulle undertecknas inom kort.

Det har dock inte skett. Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har intervenerat och uppmanat de stridande parterna att formellt godkänna uppgörelsen.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko trycker också på för ett avtal. Varför ett sådant inte undertecknats ännu är oklart. I den så kallade Minskuppgörelsen i februari i år åtog sig Ukraina och separatisterna att dra tillbaka tyngre vapen från frontlinjen, vapen med en kaliber på mer än 100 millimeter, till exempel artilleripjäser, ett avtal som bara delvis förverkligats. Vad man nu diskuterar är alltså vapen med en kaliber på mindre än 100 millimeter, syftet är att få bort till exempel granatkastare.

Samtidigt som de här diskussionerna pågått så har den senaste veckan, enligt OSSE, varit den oroligaste på länge i krigsområdet, speciellt runt Donetsk och närbelägna städer. En del bedömare ser resonemangen om vapentillbakadragande bara som en dimridå och att striderna kan komma att återupptas i full skala igen.