Skakigt för Tsipras vänsterkoalition

2:08 min

Samtalen om ett tredje räddningspaket för krisdrabbade Grekland väntas efter försening inledas först på tisdag, med representanter för EU-kommissionen, Europeiska centralbanken, Europeiska stabilitetsmekanismen och Världsbanken.

Samtidigt skakas premiärminister Tsipras vänsterkoalition av inre splittring och flera politiska bedömare väntar mer turbulens.

Aristides Hatzis, politisk bedömare på Atens universitet säger att det interna motståndet mot Tsipras är stort.

Aristides Hatzis är docent i ekonomi och liberal politisk bedömare. Han tror att det finns en liten majoritet av motståndare mot Tsipras i partiet just nu.

Sedan Alexis Tsipras kovändning där ett vallöfte om ett nej till ett räddningspaket för den grekiska ekonomin vändes till ett ja, så har partiet skakats av ett uppror ifrån den så kallade Vänsterplattformen i partiet.

Men även andra partikamrater som står Tsipras närmare politiskt har gått emot honom.

Många drar slutsatsen att Vänsterplattformen är på väg att bryta med Syriza och bilda ett nytt vänsterradikalt parti efter sommaren.

Även professor Giorgos Pleios som står Syriza nära, tror att det blir en splittring med nya partibildningar både till vänster och i mitten.

Han säger att Syriza måste byta riktning och söka stöd i en bredare center-vänsterkoalition.

Trots dragkampen i partiet så är premiärminister Tsipras fortfarande mycket populär bland väljarna. Oppositionen är svag och inga alternativa ledarnamn finns heller i det korta perspektivet.

Syriza håller partikongress i september och först därefter bör det bli aktuellt med nyval. Men Greklands och Alexis Tsipras framtid beror förstås också på om han klarar av att ro räddningspaketet i hamn. Deadline är satt till den 20 augusti.