Regeringen vill förstärka Medelhavsinsatsen

1:39 min

Just nu ser man över det svenska deltagandet i EU:s räddningsinsats Triton i Medelhavet och troligt är att Sverige kommer att skicka ytterligare hjälp.

– I dag har vi ett fartyg i Medelhavet, Poseidon, som har räddat 2 874 människoliv och i den fortsatta planeringen planerar vi för två lite mindre båtar och ett övervakningsflyg som ska kunna bidra till räddninginsatserna i Medelhavet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I år har hittills fler än 137 000 människor undsatts i Medelhavet i försök att fly konflikter och krig. Av dem har minst 1 800 minst livet. Sedan i våras har Sverige haft ett av Kustbevakningens fartyg, Poseidon, på plats för att hjälpa till.

Nu lutar det åt att fler båtar och övervakningsflyg från Kustbevakningen kommer att förstärka hjälpinsatserna, det rapporterar Dagens Nyheter i dag.

Pia Berglund, vd på svensk Sjöfart välkomnar regeringen besked, för hon ser att dagens situation där svenska handelsfartyg får rycka in inte är hållbar.

– De fartygen är inte byggda, lämpade eller utrustade för det så min värsta farhåga är att ett svenskt handelfartyg ska vara inblandat och att det itne ska gå bra det vore förskräckligt för våra medlemmar, besättningen ombord och för flyktingarna. Det är min mardröm att vi ska hamna i en sådan situation där det inte går bra, säger hon.

Men om och när det kan bli aktuellt att insatserna skickas i väg är oklart, Anders Ygeman tror att det kan bli till hösten eller vintern men där väntar man på besked från EU. För även om svenska regeringen vill skicka ner mer hjälp så är det i slutändan EU:s oganisation Frontex som beslutar om det blir så.

– Sverige har varit drivande att EU ska öka räddningsinsatserna i Medelhavet och vi vill naturligtvis vara med och bidra till att rädda människoliv, säger Anders Ygeman.