Hillary Clinton fokuserar på klimatet

1:35 min

Hillary Clinton, som vill bli demokraternas presidentkandidat i valet nästa år, vill att klimatfrågan ska ta större plats i valkampanjen. Om Clinton väljs till president tänker hon arbeta för att alla hushåll i landet ska förses med förnybar el inom tio år.

Det är en dramatisk ökning av produktionen av förnybar el som Hillary Clinton föreslår. Målen hon sätter upp ska leda till att en tredjedel av all elektricitet i USA ska komma från förnybara källor.

Det första målet är att installera en halv miljard solpaneler inom fyra år från det att Clinton har blivit president, det skulle i så fall göra att kapaciteten för solenergi i USA ökar med 700 procent.

Det andra målet är att förnybar energi ska förse alla amerikanska hem med hushållsel inom tio år.

I en kampanjvideo som släppts på nätet ger Hillary Clinton en känga till de klimatskeptiker som brukar hävda att de tvivlar på växthuseffekten och att de inte är några vetenskapsmän, till exempel de republikanska presidentkandidaterna Jeb Bush och Marco Rubio.

– Jag är inte heller någon forskare, säger Clinton, jag är bara en mormor med två ögon och en hjärna, och det är svårt att förstå att det finns kandidater som inte tagit till sig forskningen om klimatförändringarna.

Hillary Clinton, som är favorit till att bli demokraternas presidentkandidat, har lovat att göra klimatet till en huvudfråga inför presidentvalet nästa höst och i dag väntas hon berätta om de första delarna i den politiken på en kraftstation i Iowa, delstaten där primärvalen drar igång om ett halvår.

Enligt Clintons kampanj ska hon de kommande månaderna återkomma med en mer fullständig strategi som ska göra USA till vad hon kallar för en supermakt för ren energi.