Blåvitt blåsta på poäng i Falkenberg

1:56 min

Falkenberg besegrade IFK Göteborg med 1-0 på ett blåsigt Falkenbergs IP.

Serieledarna dominerade spelet men lyckades inte få hål på en storspelade Otto Martler i FFF-målet.

– Det är en sån dag. Det är stolpe ut istället för stolpe in, säger Blåvitts Gustav Engvall besviket till Radiosporten.

Radiosportens Olle Tyrbo valde lagens lirare:
Falkenberg: Gustaf Nilsson
IFK Göteborg: Gustav Engvall


Falkenberg fixade både skrällseger och publikrekord.

IFK Göteborg blev av med sin långa förlustfria svit.

Göteborg var förvarnat. Det är inte lätt att som bortalag vinna på Falkenbergs IP. Det har både Malmö FF och Elfsborg känt på tidigare i år. De har båda åkt från bottenlagets arena med bara varsin poäng.

Mot IFK Göteborg var bollen på FFF:s defensiva planhalva under större delen av matchen. Visserligen var en kraftig motvind en stor nackdel för hemmalaget under första halvleken, men det var serieledaren dominans som pressade Falkenberg långt ner mot det egna målet.

Ändå var det just Falkenberg som gjorde det som blev matchens enda mål. Det kom efter sex minuter.

Calle Wede slog in en frispark mitt framför gästernas mål. Bollen damp ner vid Gustaf Nilssons fötter, och 18-åringen smällde in den bakom John Alvbåge i bortamålet.

– Det var riktigt gött att spräcka den nollan. Det var härligt att få tre pinnar här, säger Nilsson till Radiosporten. 

Falkenbergs anfall var annars korta och spelet handlade mest om att försvara och täppa igen ytor.

IFK Göteborg, som gjorde sin första match efter försäljningen av skyttekungen Lasse Vibe, skapade en hel del.

Nya anfallsparet Gustav Engvall och Mikael Boman slet och kom båda till bra lägen. Otto Martler i Falkenbergsmålet testades ofta och gjorde flera svåra räddningar.

– Vi har många lägen som vi brukar göra mål på men man kan inte göra det hela tiden. I dag var kanske den matchen som vi inte gjorde det, säger Engvall om de brända chanserna.

I den andra halvleken flyttade göteborgarna fram fler spelare för att skapa ett ännu större tryck. Laget avslutade med en tvåbackslinje och så gott som bara målvakten John Alvbåge på den egna planhalvan under de avslutande tio minuterna.

– Det var väldigt svårspelat med vinden men jag tycker att vi gör det bra, gör det svårt för dem och krymper ytorna så det är en bra laginsats, sammanfattar Gustaf Nilsson segern. 

Blåvitt hade spelat 16 allsvenska matcher i rad utan att förlora. Bara regeande svenska mästaren Malmö FF hade tagit tre poäng mot göteborgarna i år.

Falkenberg å sin sida bröt en svit med sex matcher i följd utan att vinna.

Härnäst spelar Blåvitt först kvalmatch till Europa League mot portugisiska Belenenses och mot Örebro i allsvenskan. Falkenberg möter Gefle på bortaplan kommande helg.


Matchfakta

Falkenberg-IFK Göteborg 1-0 (1-0)

1-0 Gustaf Nilsson (6).

Varningar, Falkenberg: Christoffer Carlsson. IFK Göteborg: Tom Pettersson, Gustav Engvall, Thomas Rogne.

Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.

Publik: 5 470.

Falkenberg (4-5-1): Otto Martler - Tibor Joza, Daniel Johansson, Rasmus Sjöstedt, Adam Eriksson - Calle Wede, Stefan Rodevåg (Johannes Vall 69), Dan Keat, David Svensson, Christoffer Carlsson - Gustaf Nilsson (Hakeem Araba 83).

IFK Göteborg (4-4-2): John Alvbåge - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Haitam Aleesami - Jakob Ankersen, Gustav Svensson, Tom Pettersson (Martin Smedberg-Dalence 81), Sören Rieks - Gustav Engvall, Mikael Boman (Victor Sköld 82).