Hon gick från latinstudent till kakdrottning

16 min

Birgitta Rasmusson läste latin och skulle bli språklärare. I stället gjorde hon revolt och valde att inrikta sig på hemkunskap. Ett val som banade vägen till titeln som Sveriges kakdrottning.

Om somrarna tar Birgitta Rasmusson tar sin tillflykt tillbaka till sitt barndomshem vid Ljungskile. Det är också där hon bakar. I lägenheten i Stockholm har hon en bara gasspis, bra till mat – sämre till kakor.

Hennes intresse för kakor föddes tidigt i lantbrukarhemmet utanför Ljungskile där hennes mamma ofta höll i kafferep men minst sju sorters kakor.

– När jag var fem, sex år satt jag och bläddrade i "Sju sorters kakor" i stället för sagoböcker. Det var mycket roligare.

Just "Sju sorters kakor" är också en bok som Birgitta numera är medförfattare till. Det är den näst mest sålda boken i Sverige. Bara Bibeln har sålt mer.

Carl-Jan Granqvist var den som gav Birgitta Rasmusson titeln kakdrottning. En titel hon trivs väldigt bra med.

– Det är en stor statussymbol för att vara stjärna för något så trevligt som kakor, säger hon.

I höst går Hela Sverige bakar in på sin fjärde säsong. Där är Birgitta Rasmusson domare tillsammans med Johan Sörberg som hon tycker mycket bra om, speciellt för att de inte alltid är ense. Nytt för den kommande säsongen är att det är barn som tävlar i fyra av programmen där Birgitta Rasmusson häpnade över hur skickliga de var.

Birgitta, som är hemkunskapslärare i botten, brinner också för att höja hemkunskapens status i skola. Ett ämne som har kommit i skymundan.

– Det är väldigt olyckligt. Hemkunskapen har kommit i skamvrån i läroplanen.

Hon menar på att hemkunskapen inte bara handlar om att laga mat, det handlar om att lära sig att ta hand om sig själv. Och att det borde vara ett ämne som ska ha en plats även i gymnasieskolan.

– Det är viktigt att veta att man gör ett bra val med sina pengar. Det är mer aktuellt än någonsin.