Nordiska turister hjälper flyktingar

1:47 min

Flyktingar på öarna i Medelhavet behöver all hjälp. Därför har nordiska resebyråer, på resenärernas initiativ, godkänt extrabagage i fall det handlar om varor till flyktingar.

– Den förfrågan som vi fick gällde i huvudsak Kos, och det är också där vi fick de flesta rapporterna om behov. Det säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på TUI Nordic/Fritidsresegruppen.

Men flyktingar som är i akut behov av i princip allt, finns inte bara på Kos utan även på de andra resemålen, säger han.

– Och därför sade vi som så: vi säger Grekland totalt sätt. Vi flyger till fem olika öar i Grekland och då sade vi helt enkelt att de som reser till Grekland och även Sicilien, för att där hade vi också rapport om att det finns flyktingar, får göra det. Och då utökade vi till så att beslutet inkluderar samtliga de resmålen.  

Nu låter flera skandinaviska resebyråer sina resenärer att ta med extrabagage när de reser till destinationer i Grekland och på Sicilien. För danska Spies har satsningen gett god PR och deras resor till Lesbos är utsålda. Ledningen på resekoncernern Thomas Cook, som äger danska Spies och svenska Vingresor tror att det är många som reser ner för att hjälpa till.

På plats i Grekland och på Sicilien hänvisas resenärerna till hjälporganisationernas centra varifrån också rapporter om behov når arrangörerna, säger Mathias Bergendahl. I dagens läge är det inte så mycket kläder och skor som behövs, säger han.

– Utan det är snarare sanitära produkter som man kan tänka behövas. Det vill säga tvålar, schampo, handukar och liknande. Det kan vara tips för dem som faktiskt vill ta med sakerna till resemålet, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på TUI Nordic/Fritidsresegruppen.