Varg dödade över 40 får i Dalarna

0:35 min

Angreppen har skett i det så kallade Gimmenreviret och länsstyrelsen behandlar just nu flera ansökningar på skyddjakt på vargarna.

– Och då var det sju vi fick skjuta direkt då, en hade strupen krossad och en hade uppsliten mage och sedan var det ju många som var bitna i nacken, sådär, säger fårägaren Ingela Portström som förlorade 29 får i helgen.

Familjen Portström har haft får i nästan femton år. Rovdjursstängsel med ström har de haft länge, men stängslena kräver mycket underhåll , både i tid och pengar. Och den här gången hoppade vargen in, tror Ingela Portström.

– För vi har tätat allt vi kunde. Tråden satt lite högt på några ställen, men det var inga spår utanför och besiktningsmannen själv kunde inte säga att det var här vargen hade gått in.

Totalt har fem angrepp skett i området under loppet av en månad.

Väninnan Susann Tollman har förlorat totalt 55 får i vargattacker, under sin tid som fårägare. Senast i går morse.

– Det var tio stycken som var illagjorda, två tackor låg med tarmarna utanför men levde fortfarande och resten var bitna.

Susann Tollman har dock valt att inte ha något rovdjursstängsel.

– Jag tycker inte det är värt arbetet än så länge. Jag är av den åsikten att jag har mina får instängda med mitt staket och då får staten stänga ute sina vargar ur min hage. Jag tar in dom på nätterna, och så har jag hundarna med dom.

Länsstyrelsen behandlar just nu flera ansökningar om skyddsjakt på vargarna i det aktuella reviret.

Men de uppmanar också fårägare i området att vara vaksamma och vidta åtgärder för att försöka förhindra fler angrepp.

Varken Ingela Portström eller Susann Tollman tror att det blir ett ja till skyddsjakt men ger upp sina får, det gör dem inte.

– Nej jag kör på här, fortsätter med fåren så länge jag orkar. Det är ju mitt liv det här, säger Ingela Portström.