Hjälpsändningar når inte fram till östra Ukraina

1:47 min

Den humanitära situationen i östra Ukraina håller på att förvärras. Hjälpsändningar från övriga Ukraina kommer inte längre in i området och den största hjälporganisationen säger att deras förråd i bland annat staden Donetsk kommer att ta slut om två dagar.

Det är hjälporganisationen Pomozjem som kommer med nödropet idag; Pomozjem kontrolleras av Ukrainas allra rikaste så kallade oligark, Rinat Achmetov, som har eller hade sina största ekonomiska tillgångar just i Donbass-området i östra Ukraina. Organisationen säger i sitt uttalande att ingen hjälpsändning har kommit igenom de senaste tio dagarna.

Idag skickar Pomozjem iväg en ny kolonn, om inte heller den släpps igenom tvingas de att stoppa utdelningen av livsmedel och andra förnödenheter redan på onsdag, då är lagren som finns där helt uttömda.

Enligt Pomozjem är det de ryskstödda separatisternas vakter som inte tillåter hjälpsändningarna att passera in. Innan dess var det en sändning från Röda korset som också stoppades på samma sätt; orsaken ska vara att separatisterna har infört nya byråkratiska regler för att få passera över frontlinjen. Ett viktigt skäl till nödläget är att Ukraina stoppat utbetalningen av pensioner och annat socialt stöd i de områden som inte kontrolleras av regeringen; även leveranserna av läkemedel har avbrutits.

Det här har lett till att många människor nu är beroende av de humanitära sändningarna för sin överlevnad och just Pomoszjem är den största hjälporganisationen. Situationen har också förvärrats av att det varit omfattande beskjutning i Donetskområdet den senaste dryga veckan.

I vanliga fall åker många människor över till den regeringskontrollerade sidan för att köpa förnödenheter men det har blivit farligare på senare tid. Ryssland organiserar också hjälpleveranser till östra Ukraina men de lastbilskolonnerna kontrolleras inte av ukrainsk personal och det är osäkert vad de innehåller.