Ultima Thule på fest hos Jimmie Åkesson (SD)

1:30 min

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har haft fest och hans sambo har lagt ut bilder från tillställningen på sin Facebooksida, vilket skapat rubriker - festbandet heter nämligen Ultima Thule.

Bandet brukar förknippas med vit maktmusik. Men den bilden stämmer inte längre, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

– Det är ingen hemlighet att Ultima Thule, långt tillbaka i tiden fick en av sina singlar finansierad av organisationen Bevara Sverige svenskt. Det ligger ett par decennier bakåt i tiden. Det är också så att Ultima Thule tidigare haft samarbete med Bert Karlsson, som i dag är en av dem som tjänar miljner på den här enorma flyktinginvandringen till Sverige. Men det som är tydligt nu, det är att Ultima Thule under flera decennier varit väldigt avståndstagande mot rasism och extremism.

På bilderna poserar Jimmie Åkesson tillsammans med sin sambo, omgiven av cigarrökande musiker i Ultima Thule. Alla är klädda i mörkblå t-shirt med texten Give 'em Hell.

Uttrycket myntades av Jimmie Åkesson när han, under sin sjukskrivning i höstas instruerade tillförordnade ordförande Mattias Karlsson, om hur denne skulle agera i omröstningen om statsbudgeten i riksdagen. Give 'em Hell - ge dom ett helvete.

Att detta cigarrökande grabbgäng med uppkäftiga t-shirts skulle kunna skrämma bort de nya väljargrupper, som Sverigedemokraterna säger sig vara på jakt efter - kvinnor och barnfamiljer - det tror Henrik Vinge inte.

– Ibland kan det vara så att när man har en privat tillställning så är det just en privat tillställning. Jag tror faktiskt inte att kvinnor baserar sitt val av politiskt parti i särskilt stor utsträckning på den här typen av privata festbilder.