Åldersbedömning är av största vikt

2:07 min

Försvaret ska nu analysera bilder av det ubåtsvrak som filmats av ett företag i vrakletarbranschen. Vrakets ålder är avgörande för hur viktigt fyndet är, säger forskare på Försvarshögskolan.

– Vi kommer titta på mer bildunderlag under de kommande dagarna och då kan vi säkerligen kunna säga mer om vad det kan vara för någonting, säger Anders Kallin, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Ubåten som är 20 meter lång och tre meter bred hittades i förra veckan av vrakletare. Luckorna på vraket är stängda och på skrovet finns något som vrakletarna tolkar som ryska bokstäver. Ubåten ligger nära land på en plats vid ostkusten, exakt var anges inte.

Hur viktigt det här fyndet är beror helt på hur gammal ubåten är, säger Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan.

– Jo, det har en enorm roll. Om det är från första eller andra världskriget har det främst ett historiskt intresse. Om det är från Kalla kriget, alltså 80-talet när Sverige jagade ubåtar intensivt, då är det lite pikantare. Då bekräftar det än en gång att det hände saker.

Enligt Tomas Ries skulle det vara mycket politiskt känsligt om det skulle visa sig att det är någonting som hänt de senaste 15 åren, eftersom det då skulle peka på att den nuvarande ryska regimen är involverad i det.

Med den information som finns nu är det väldigt svårt att veta vilken typ av ubåt det rör sig om, säger Ola Tunander, forskningsprofessor vid fredsinstitutet PRIO i Oslo.

– Det enda säkra man kan säga för närvarande är att man inte kan säga någonting säkert om vad det är.

Hur gammal bedömer du att den är?

– Det är svårt att säga. Å ena sidan ser ytan fräsch ut, och då ser den inte så gammal ut. Men själva konstruktionen ser ålderdomlig ut. Det är det som gör det så märkligt.

I går informerades Försvarsmakten av företaget som hittat ubåten, Ocean X-team, som vill samarbeta med försvaret.

– Vårt mål är givetvis att vi ska kunna ha ett samarbete med marinen när det gäller de här sakerna. Vi är angelägna, både vi och de, att ta reda på vad det är för något vi hittat. Nationalitet och så vidare. Så det är det vi väntar på. Men ingenting är färdigt ännu, Dennis Åsberg som är av delägarna.