EMMABODAFESTIVALEN

Festivalbesökare: Det suger att Emmaboda är en av de festivaler som bokar minst kvinnliga akter

2:21 min

Enligt föreningen Jämställd festival har Emmabodafestival i år bokat 88 procent manliga akter. Visserligen något bättre än förra årets 92 procent, men inte tillräckligt bra enligt festivalbesökarna vi pratade med.

Emmabodafestivalen är en festival som lyckats hamna i blåsväder minst en gång om året de senaste åren.

Främst för Emmabodas aviga inställning till en jämställd lineup. Enligt föreningen Jämställd festival är i år 9 av 10 bokade artister män. Dessutom har de kvinnliga artisterna heller inte fått särskilt fördelaktiga speltider. Efter klockan 18 stod ingen kvinna på scen - undantaget Vengaboys som spelade vid 23 på fredagskvällen. En grupp som består av två män och två kvinnor.

När vi har frågat festivalledningen om det har man inte velat prata om frågan. Det enda som sagts kom i en intervju 2011 där festivalgeneralen Håkan Karlsson till DN sa att "jag respekterar verkligen jämställdhets­ideal, men det är inget jag kan lägga in i mitt arbete och jag är stolt över att jag inte gör det".

Festivalbesökarna Moa, Fanny och David tycker dock att det är tråkigt att man bokat så många manliga akter till festivalen.

– Jag tänker att det är jättetråkigt, men publiken som är här kanske inte heller är motiverade. Det är upp till arrangörerna att se till att det händer någonting, säger Moa.

Varför är det trist att det ser ojämställt ut?

– Jag tänker att det påverkar hela världen och allt man gör. Det är ju skittråkigt om det bara är snubbar som spelar, fortsätter hon.

– Man vill ju se sig själv uppe på sen. Alltså - om det bara är killar som spelar så kommer det fortsätta att bara vara killar som spelar. Det är ingen tjej som kommer tro att man kan göra det, säger Fanny.

Ni har ju betalat för att gå på festivalen ändå - hade ni någon tanke att inte gå på grund av de skeva siffrorna?

– Jag är en sån som gått jättemånga år på den här festivalen, sen jag var 14 typ. Jag har funderat ganska mycket kring det och tycker att det suger att Emmaboda är en av de festivaler som bokar minst kvinnliga akter, säger Moa.

Om nästa år är 100% procent män - skulle du kunna gå ändå?

– Nej, det skulle jag nog inte göra, säger Moa.

Nu är det 88 procent män.

– Det är det? Det är inte så okej egentligen, säger David.

Så vad är budskapet till arrangörerna till nästa år?

– Bli bättre! Boka mer tjejer!