BORÅS

Karin forskar på kulinarisk turism

1:35 min

De kulinariska turistmålen i Sjuhärad består till stor del av gårdsmejerier och ost. Det menar forskaren Karin M Ekström som forskar om kulinarisk turism vid Högskolan i Borås.

Forskaren Karin M Ekström forskar om kulinarisk turism tillsammans med den Lundbaserade forskaren Håkan Jönsson. Tillsammans har de studerat olika kulinariska resmål i Skåne och Sjuhäradsbygden.

– Det är en väldigt viktig del av näringen. Många av besöksmålen har många besökare. Falbygdens ost har ungefär 200 000 besökare per år, säger Karin M Ekström.

Vad är det som gör att folk åker långväga ut på landsbygden för att komma åt den typen av varor?

– Att man vill ha bra kvalitet på varor och att man vill stödja den näringen. Det är ju småskaliga producenter som behöver stödjas.

Borde vi som bor här gynna de här lokala näringarna?

– Ja, jag tycker det, absolut. Det är viktigt att man gynnar närmiljön, och det handlar också om ett levande landskap. Att inte allt bara blir en stad utan att det faktiskt finns folk som bor utanför staden också. Så det finns all anledning att göra det.