SJUHÄRAD

Unga driver eget under sommaren

5:18 min

Sommarlovsentreprenörerna är i full gång och detta är sjunde året som projektet hålls i Sjuhärad. Projektet har som mål att ge ungdomar erfarenhet av eget företagande.

Detta är sjunde året som Borås Stad är med i projektet Sommarlovsentreprenörer. Ett projekt för ungdomar födda 1997 till 1999 som vill testa på att driva sitt egna företag under sommaren.

I år var det 39 ungdomar i 27 företag som var med på projektet.

Projekt för engagerade ungdomar
David Eriksson, 17 år, är en av sommarlovsentreprenörerna i Borås. Han har alltid haft ett tekniskt intresse och såg det som en bra chans att vara med i programmet under sommaren.

– Jag har en cykelverkstad som heter Styrecompagniet, och min affärsidé är att folk ska kunna lämna in sin cykel, sen löser jag problemet och de betalar mig för det, säger David.

Ulla Zander tillsammans med Eva Andersson är handledare för ungdomarna i Borås, Tranemo, Ulricehamn, Bollebygd, Vårgårda och Herrljunga kommun. Hon har under sitt yrkesliv arbetat mycket med ungt företagande och hon tycker det är jättebra att Sommarlovsentreprenörer finns i Sjuhärads kommuner. 

– Att ungdomar får möjligheter, att se dem växa och lära. De lär sig att jobbar man inte på blir det inga resultat. Tänk va bra i framtiden att veta att man kan och veta vart man vänder sig för att få hjälp med sitt företag, säger Ulla Zander.

Handledarmöte med ungdomarna
På Fokus Herrljungas lokaler var det idag ett handledarmöte med kommunens sommarlovsentreprenörer.

Företaget Gottishåvet som drivs utav William Fritzon, Jonathan Fritzon, Gabriel Johnsén och John Lundell är ett av företagen i Herrljunga vars affärsidé är att sälja godis som de köper in från ett webbföretag.

Deras idé är att godiset ska ha ett kortare utgångsdatum, vilket gör att istället för att godiset slängs så kan det säljas till ett lägre pris av deras företag. De har både försökt sälja godiset på marknader och knackat dörr, vilket visade sig ge bättre resultat.

Har lärt sig mycket
William Fritzon tycker att de har fått goda erfarenheter av att driva ett eget företag.

– Även ifall vi inte gick i stor vinst så har vi lärt oss otroligt mycket, vi har lärt oss hur vi ska gå i vinst i framtiden. 

Asad Muhamed Hussen tillsammans med Karl Hultman var det andra företaget på dagens möte, vars affärsidé är att skapa en studentkalender som blir sponsrad av lokala företag i Herrljunga.

– Detta projekt gynnar mig för jag tänker jobba med företag eller starta eget företag i framtiden och nu har jag lärt mig hela grunden hur man startar eget. Man har lärt sig väldigt mycket, plus att man träffat många trevliga människor, säger Asad.