Socionomer

Erfarna socialsekreterare går över till bemanningsbolag

1:28 min

Allt fler erfarna socialsekreterare väljer att arbeta för bemanningsbolag. Samtidigt råder det akut brist på socionomer i länets kommuner.

– De söker en annan arbetssituation. De tycker att arbetssituationen inom socialtjänsten har varit pressad och kanske vill ha lite mer flexibilitet och är nyfikna på en annan karriärväg, säger Joakim Ulmefors, verksamhetschef vid bemanningsbolaget Teambo Konsult.

P4 Jämtland har tidigare rapporterat om svårigheten för kommunerna i Jämtlands län att hitta och behålla erfarna socialsekreterare. På många håll är arbetssituationen minst sagt pressad idag.

Fler och fler erfarna socialsekreterare väljer nu att gå till bemanningsbolag. Större flexibilitet och bättre karriärmöjligheter lockar. Och kommuner måste idag förlita sig på inhyrd personal. I många fall får de fungera som handledare, ett uppdrag som kräver en gedigen erfarenhet.

– Många gånger tar man in våra konsulter som seniora konsulter som får handleda eftersom det är så pressat på arbetsplatserna, säger Joakim Ulmefors.

Företagen har dock svårt att möta kommunernas behov. Mattias Jansson, konsultansvarig på Care on demand, säger att de ofta får tacka nej till uppdrag.

– Vi tvingas tacka nej i en allt större utsträckning, nu är det snarare så att vi redan vid förfrågan kan konstatera att vi inte kan hjälpa till, säger han.

På Teambo Konsult är bilden densamma.

– I ett längre perspektiv kan vi hjälpa till, men direkt kan vi inte det. Alla våra konsulter är redan ute på uppdrag, säger Joakim Ulmefors.