Hårda regler för att övernatta i husbil på Gotland

2:15 min

Även om parkering är tillåten så får man inte övernatta i husbil på offentlig plats på Gotland. Man får heller inte ställa sig i terrängen, vid sidan av vägen. Men långtifrån alla följer reglerna.

Gert Larsson från Vallentuna tycker det är svårt att campa med husbil på Gotland.

– Det är dåligt med ställplatser, har man husbil så vill man ju stanna lite varstans och inte stå på stora campingar med en massa andra.  

Terrängkörningslagen innebär att man varken får köra eller parkera vid sidan av vägen.

– Terräng är det så fort man lämnar vägen, säger Jenny Iversjö chef på region Gotlands mark- och stadsmiljöenhet.

I grunden gäller samma parkeringsregler för husbilar som för alla andra - men på många av regionens parkeringsplatser får man inte stå nattetid med just husbil. Men även på de platser där man får parkera, gäller öns lokala föreskrifter.

– För Gotland finns det ett generellt förbud kan man säga, att man inte får campa eller övernatta i sin husbil eller husvagn på offentlig plats, säger Jenny Iversjö.

Förbudet mot att övernatta gäller alltså på Region Gotlands parkeringsplatser, parker, gator och vägar - även om det är tillåtet att parkera på platsen.

Pia Schneider från Stockholm, tycker till skillnad från Gert Larsson att det är enkelt att hitta bra ställplatser på Gotland.

– Vi kunde stå nästan var som helst, inga gränser, inga staket, inga inhängningar, säger hon och nämner Ekstakusten som exempel.

På frågan om det är frestande att ställa sig på en plats där man inte får stå, svarar Gert Larsson:

– Jo, jag skulle göra det men min fru vill inte det, hon tycker inte om det.

Jenny Iversjö anser att de allra flesta som besöker ön med husbil sköter sig.

– Ja, det tycker jag. Generellt är det så.