Pekka Nyyssöläs mark blev en soptipp

2:05 min

Företagaren Pekka Nyyssölä har under sommaren fått problem med att hans mark förvandlats till en soptipp då EU-migranter som bosatt sig i området kastat mängder av sopor både i och utanför en container vid hans firma i Enköping.

Pekka Nyyssölä gjorde en polisanmälan i juni men den avskrevs redan dagen efter, och sen dess har högen med sopor växt runt containern vid Nyyssöläs firma på Östra Järnvägsgatan.

- Du ser hur det ser ut. Alla som har sett det här blir förbannade. Det är sopsäcker, kläder, skor, matrester, allt möjligt. Råttorna är säkert här redan. Vad skulle hända om jag slängde sopor på grannens tomt? Då skulle jag nog hamna på Kumla, säger Pekka Nyyssölä.

Men här har inget hänt trots att du polisanmält?

- Nej, inget har hänt.

Den polisanmälan som Pekka Nyyssölä gjorde i juni avskrevs redan dagen efter av polisen, som tyckte att det verkade svårt att bevisa precis vem som hade kastat soporna där.

Det var i måndags som Upplandsnytt träffade Pekka Nyyssölä, och efter det har det faktiskt hänt saker. I går agerade Enköpings kommun, och miljöchefen Henrik Bengtsson var själv på plats och inspekterade:

- Jag och en kollega var ute och tittade på den här containern. När vi skulle åka kom en av våra medarbetare på en annan förvaltning dit och började städa upp. Så kommunen håller på och städar upp kring den här containern, säger Henrik Bengtsson.

Det visar sig att kommunen och polisen den senaste tiden satt i gång ett samarbete för att ta itu med problemen med nedskräpning i området. Andreas Pallinder är ställföreträdande lokalpolischef i Enköping.

- Kommunen hörde av sig till mig och påtalade problematiken man hade där med sopor som spreds från lägret med EU-migranter. Jag åkte ut till platsen med en kollega, och där tog vi kontakt med EU-migranterna och förde en dialog med dem och förklarade det ohållbara i att bo kvar på den platsen. De svarade att de var på väg därifrån och att de inte skulle bo kvar där många dagar till utan var på väg att lämna helt enkelt. Vilket flertalet av dem har gjort nu som jag förstått det, säger ställföreträdande lokalpolischefen i Enköping Andreas Pallinder.