Talibanledare uppges vara död

1:49 min

Talibanledaren Mullah Omar har dött, uppger afghanska regeringskällor enligt BBC. Den militanta gruppen har dock inte bekräftat uppgifterna. Den här veckan ska talibanerna och regeringen mötas för fredssamtal och om mulla Omar verkligen har avlidit så kan det försvåra de överläggningarna.

Mullah Omar, som varit talibanernas ledare i snart 20 år, har inte synts till sedan USA invaderade Afghanistan 2001 och han tvingades fly. Man tror att han sedan dess befunnit sig i Pakistan, möjligen under beskydd av den pakistanska armén.

På senare år har det regelbundet florerat rykten om att han avlidit, bland annat eftersom han inte hörts av på länge. Nu har de ryktena intensifierats genom flera anonyma uppgiftslämnare.

I dag sa så en talesman för president Ashraf Ghani att myndigheterna ska undersöka de här uppgifterna och de kom därigenom att framstå som mer trovärdiga.

Underrättelsetjänstens talesperson sa under onsdagseftermiddagen att talibanledaren Mulla Omar dog redan för 2 år sen. Han ska ha blivit begravd i södra Afghanistan.

Enligt säkerhetstjänsten dog Mulla Omar på ett sjukhus i Karachi i Pakistan under mystiska omständigheter april 2013.

Någon officiell bekräftelse från talibanrörelsen har inte kommit. En anonym källa inom den pakistanska armén säger till nyhetsbyrån Reuters att de inte heller kan bekräfta att Omar är död. Så sent som i början av juli publicerades ett uttalande i hans namn men det är osäkert om det var äkta.

Uttalandet innebar ett stöd till de fredssamtal som inletts mellan talibanerna och regeringen i Kabul. En andra förhandlingsomgång ska äga rum i morgon eller på fredag.

Om Mullah Omar är död kan det försvåra samtalen. Det skulle ge ökat utrymme åt de krafter inom talibanerna som är mot förhandlingar.

Möjligen är det därför som de här uppgifterna kommer fram just nu.

På senare tid har också jihadiströrelsen IS etablerat sig i Afghanistan och många av dem som är emot fredssamtalen har hoppat av talibanerna och anslutit sig till IS.