Organisation har anmält planerad tjuvjakt på varg i Gnesta

2:59 min

Insamlingsstiftelsen Anti Poaching Unit, APU, som vill motverka tjuvjakt, misstänker att jägare vill skjuta varg olagligt utanför Gnesta efter de fårangrepp som skett under sommaren.

APU oroar sig för att varg kan komma att skjutas olagligt i Gnesta Sjundareviret efter de många vargangreppen mot får där, efter att de sett fårkadaver ligga på marken.

– I söndags såg vi sju gamla kadaver som låg nära vägen. Det här är ett vargrevir och man påverkar alla vargar att dra sig till platsen, säger Conny Andersson från APU.

Tillsyn över naturen i området har länsstyrelsen i Stockholm och Mattias Jansson är tillförordnad chef på naturvårdsenheten där. Enligt honom finns det inget som tyder på att det finns mycket varg i området, utan det handlar om två vuxna vargar och förmodligen en valpkull. Det har heller inte kommit in någon ansökan om skyddsjakt på varg i området. 

Han säger till P4 Sörmland att de döda fåren troligtvis har lagts vid vägen för att bli hämtade, efter att de dödats av varg i området.

P4 Sörmland har sökt drabbade fårägare i området, men de har avböjt att medverka.