Ryssland lägger veto på MH17-utredning

1:08 min

Det blir ingen internationell domstol kring flygkatastrofen i Ukraina förra sommaren då nästan 300 människor omkom. Det står klart sedan Ryssland stoppat förslaget i FN:

Det Malaysiska flygplanet MH17 kraschade i ett område i Ukraina kontrollerat av ryska separatister i juli förra året. 298 personer omkom, de flesta från Nederländerna.

Tillsammans med Malaysia, Australien, Belgien, och Ukraina var förslaget från Nederländerna till FN att en internationell tribunal skulle utreda kraschen.

Men Ryssland stoppade resolutionen med sitt veto. Elva av de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd röstade för förslaget om en domstol.

Ukraina och en rad länder i väst anklagar ryska separatister för att ha skjutit ned MH17, med en missil som tillverkats i Ryssland, men de anklagelserna har ryssarna slagit ifrån sig.

Efter omröstningen sa Malaysias transportminister att beslutet skickar ut farliga signaler om straffrihet för de som har gjort sig skyldiga till ett fasansfullt brott.

Rysslands beslut om veto mot den internationella domstolen kritiseras också av USA.

Ryssland försvarade sig i FN med att säga politiska syften varit viktigast för de som ville ha tribunalen, och att Ryssland kommer samarbeta fullt ut en oberoende utredning av flygkatastrofen.